NOVOSTI

 

 

 

 

NOVOSTI

 

Očekujemo potpunu primjenu zakona prema braniteljima i svim građanima RH bez političkog klijentelizma, rodbinskih veza i interesnih pogodovanja

– poručili su branitelji.

Zakon o pravima hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata u praksi se, kada je riječ o zapošljavanju, zaobilazi i ne provodi.

 Pravo prednosti branitelja pod jednakim uvjetima ne poštuju ni državna tijela ni tijela lokalne uprave kao ni javna poduzeća u vlasništvu RH, na štetu populacije hrvatskih branitelja – poručili su jučer šefovi triju najutjecajnijih braniteljskih udruga: Zoran Maras iz Udruge Specijalne policije, Krešimir Maretić iz Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi i Siniša Mastelić iz Saveza udruga branitelja radnika. Uz medijski eksponiran slučaj dr. sc. Ljiljane Zmijanović, koja usprkos najboljim referencijama i statusu braniteljice nije uspjela proći na natječaju za ravnateljicu NP-a Krka, iznijeli su cijeli niz slučajeva gdje se zakon, kako tvrde, ne provodi. Riječ je o Luki Čulini, djetetu ratnog invalida, koji se nije uspio zaposliti u zagrebačkoj Ustanovi Upravljanje sportskim objektima, kao ni Boris Peterlik, nezaposleni branitelj, koji u istoj instituciji dva puta nije prošao na natječaju za referenta nabave iako je imao najbolje prikazane ocjene testova.

Posao nije dobio ni Ante Buljan, nezaposleni branitelj, u splitskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija. Ukazali su i na otkazivanje ugovora o radu braniteljima u HŽ Cargu, a da se pritom nije vodilo brigu o socijalnom statusu. Stoga su među ugroženima i teško bolesni ratni invalid Jadranko Vukanović, kao i Suzana Radaljac, supruga preminulog branitelja, koja skrbi o nepokretnom sinu. – Od Vlade RH, resornih ministarstava i nadležnog Državnog inspektorata zahtijevamo pojačane kontrole državnih inspektora u provedbi natječaja i kršenju važećih zakona.

Očekujemo potpunu primjenu zakona prema braniteljima i svim građanima RH bez političkog klijentelizma, rodbinskih veza i interesnih pogodovanja – poručili su branitelji.

RAZVOJNA SURADNJA

     

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.