NOVOSTI

 

 

 

 

NOVOSTI

 

Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže od veljače ove godine provodi projekt pod nazivom „Sigurniji zajedno-međunarodna suradnja OCD-a Hrvatske i Ukrajine, faza II“ koji je koncipiran kao nastavak projekta „Sigurno kretanje“. Radi se o međunarodnoj razvojnoj suradnji organizacija civilnog društva koju financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Projekt se provodi u partnerstvu s ukrajinskom udrugom Ukrainian Deminers Associoation, a cilj projekta je prijenos znanja iz područja mira i sigurnosti kako bi doprinijeli razvoju sigurnijih uvjeta života na području pogođenom oružanim sukobima. Specifičnije, cilj je prenijeti partnerskoj udruzi iskustvo rada u protuminskim edukacijama, radu sa žrtvama mina te primjer dobre prakse- uvođenje ratnih veterana u sustav protuminskih edukacija za civilno stanovništvo.

Uz navedene aktivnosti, dio projekta je i psihosocijalno osnaživanje ukrajinske djece koje se provodi u Hrvatskoj. U posljednjih godinu dana Udruga Hrvatska pomaže organizirala je osnaživanje za više od 150 djece. Za djecu je organiziran strukturirani program koji uključuje rad sa stručnjacima, kreativne i sportske radionice, protuminsku edukaciju.

U Valbandonu je ovog lipnja deset dana boravilo 31 dijete uz 4 odrasle osobe u pratnji, a u povratku iz Istre prema Ukrajini, mali Ukrajinci zastali su u Zagrebu gdje je organizirana izložba njihovih radova u suradnji s Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata RH.

U sklopu otvorenja izložbe organizirano je druženje i crtaonica s mališanima na čijim su radovima prevladavali motivi ukrajinske i hrvatske zastave, simboli Ukrajine i Hrvatske poput cvijeta maka, licitarska srca i sl., prizori iz svakodnevnog života , ali i simboli rata doživljeni kroz dječje oči.
Izložbu su  otvorili dopredsjednik Vlade i ministra unutarnjih poslova Davor Božinović,  dopredsjednik Vlade  i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

RAZVOJNA SURADNJA

     

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.