NOVOSTI

 

 

 

 

NOVOSTI

 

U petak, 9. rujna po četvrti puta održano je natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom " 4. Memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine Đakovo 2022" Natjecanje, koje nosi ime po legendarnom ratnom zapovjedniku tadašnje Jedinice policije za posebne namjene Policijske uprave Slavonski Brod Šimi Đamiću, ove se godine održalo u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske uz podršku Ravnateljstva policije, a  u partnerstvu s Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, Županijom osječko-baranjskom, Gradom Đakovom i Općinom Trnava.

U natjecanju sudjeluje ukupno 76 natjecatelja, koji su policijski službenici, policijske službenice, pripadnici stranih policijskih snaga (iz Slovenije, Mađarske i Sjeverne Makedonije), pripadnici Hrvatske vojske, veterani Specijalne policije iz Domovinskog rata, a natjecanje nadgleda 17 članova Provedbenog tima. Natjecatelji su prešli stazu dugu 30 kilometara, po šumskim i poljskim putevima, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase gotovo 10 kilograma, a uz to su obavljali i složene vojno-policijske zadaće (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, ulazak u prostoriju s FX pištoljem, precizno gađanje službenim pištoljem, sastavljanje i rastavljanje naoružanja). Natjecanje je počelo u 6:30 sati iz mjesta Trnava a završilo u Đakovu ispred katedrale.

Na cilju natjecanja posjetitelji su čekajući dolazak natjecatelja na Strossmayerovom trgu imali su priliku razgledati brojne tematske postave policije i partnera, a sama svečanost ispred katedrale započela je skokom iz helikoptera padobranca sa zastavom Republike Hrvatske, koju su preuzeli najmlađi članovi KUD-a „Tena“ te ju predali pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko koji su ju uz izvođenje nacionalne himne podignuli na jarbol.

Najspremnijim natjecateljem pokazao se Jure Majdič, policijski službenik iz Republike Slovenije koji je zauzeo prvo mjesto. Uz njega su se još na postolju našli Luka Špehar iz interventne policije Krapinsko-zagorske županije na drugom mjestu te Dejan Aman iz jedinice specijalne interventne policije Osijek na trećem mjestu. U kategoriji policijskih službenica prvo mjesto zauzela je Magdalena Oršić iz interventne policije Bjelovarsko-bilogorske županije, dok je u kategoriji veterana prvo mjesto zauzeo Krunoslav Ivanušec.

U Galeriji specijalne policije će u prosincu biti upriličena izložba fotografija s natjecanja 4. Memorijala Šimo Đamić- ŠTIT DOMOVINE.

 

RAZVOJNA SURADNJA

     

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.