Poštovani,
izuzetna nam je čast najaviti Filmsku tribinu u utorak, 23. srpnja u 19.30 sati u sklopu koje će se prvi puta službeno prikazati hrvatski dokumentarni film «Pouke o čovječnosti», nastao po istoimenoj knjizi autora Veljka Đorđevića.

Film prikazuje pakračke branitelje, koji su zajedno s dijelom osoblja pakračke bolnice, u večeri 29. rujna 1991. godine evakuirali i na taj način spasili od sigurne smrti, tristotinjak bolesnika iz pakračke bolnice s odjela psihijatrije, od čega su većinom bili bolesnici srpske nacionalnosti. Ovaj čin smatra se jednom od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja zbog čega su oni stekli status heroja čovječnosti.
Film je uvršten na ovogodišnji 66. Pulski filmski festival u natjecateljski program u kategoriji Kratke Pule.

Gosti tribine bit će Branko Ištvančić, redatelj i scenarist filma, dr. Veljko Đorđević, psihijatar, autor knjige i protagonist filma i Josip Grozdanić, filmski kritičar. Tribinu će moderirati ravnateljica Klinike Vrapče doc. dr.sc. Petrana Brečić. U raspravi će sudjelovati i sudionici akcije evakuacije psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrije u Pakracu u psihijatrijske bolnice Vrapče, Popovača i Jankomir.

Veselimo se vašem dolasku!

dr.sc. Antonia Puljić organizatorica tribine​

Znakovi udruga SJP

Zoran Maras
predsjednik Udruge
Josip Klemm
počasni predsjednik Udruge
gen. Mladen Markač
počasni predsjednik Udruge
Željko Sačić
počasni predsjednik Udruge
Svemir Vrsaljko
počasni predsjednik Udruge