Specijalna jedinica policije "OSA" Sisak je od svog osnutka pa do kraja Domovinskog rata sudjelovala u borbenim djelovanjima po čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Na tom putu smrtno su nam stradala šestorica naših pripadnika.

Do sada smo dostojno obilježili mjesta pogibije za petoricu, pa nam je želja da svoju misiju dovršimo postavljanjem spomen ploče i za našeg prijatelja Đuru Lovrekovića točno na 23. obljetnicu zarobljavanja u Prnjavoru Čuntićkom.

Dana 17. srpnja 1991. godine Đuro Lovreković je zarobljen od strane pripadnika paravojnih oružanih postrojbi tzv. "SAO Krajine", zajedno s trojicom pripadnika policije.
Nakon fizičkog zlostavljanja isti su bili zatvoreni u prostorijama mljekare u selu Mali Gradac te istog dana i odvedeni na lokaciju Spomen doma na Šamarici. Nakon nekoliko dana tijekom kojih su zarobljenici ispitivani i fizički zlostavljani, Đuro Lovreković ubijen je na Šamarici u pokušaju bijega od strane pripadnika "Martićeve milicije".

Posmrtni ostaci Đure Lovrekovića ekshumirani su 2000. godine, a identificirani 03. svibnja 2011. godine. Ukop posmrtnih ostataka pokojnog pripadnika specijalne policije bio je 10. svibnja 2011. godine na gradskom groblju Sv. Benedikt u Petrinji.
Đuro Lovreković je bio djelatnik tadašnje Policijske uprave Sisak od 08. listopada 1990. godine.

Srećko Telar, predsjednik Udruge SJP "OSA" Sisak


Znakovi udruga SJP

Zoran Maras
predsjednik Udruge
Josip Klemm
počasni predsjednik Udruge
gen. Mladen Markač
počasni predsjednik Udruge
Željko Sačić
počasni predsjednik Udruge
Svemir Vrsaljko
počasni predsjednik Udruge