Članovi Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata udrugu su osnovali s ciljem okupljanja i povezivanja svih pripadnika specijalnih jedinica policije, radi promicanja i održavanja njihova ratnog identiteta te sprječavanja zaborava njihova doprinosa u obrani i oslobađanju Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Članovi Moto kluba njeguju trajno sjećanje na žrtve i njihovo dostojno obilježavanje, ali i na ideale, povijesne i suvremene, kojima su vođeni tijekom svog aktivnog sudjelovanja u najznačajnijim akcijama u obrani suvereniteta RH.

Izložba umjetničkih fotografija i dokumentarni film HRVATSKI RATNICI – UKRAJINA dio su istoimenog projekta Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata (MKSP), a koji je u cjelini svojim nazivom, sadržajem i porukom posvećen hrvatskom ratniku u svim povijesnim vremenima.

Projekt je uključivao putovanje motociklima od Hrvatske do Ukrajine, obilježavanje i odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na području Galicije i Bukovja tijekom I. svjetskog rata, te susret s lokalnim vlastima i policijom. Upravo na temelju prikupljenih materijala s putovanja MKSP pripremio je dokumentarni film i izložbu umjetničkih fotografija.

Fotografije i dokumentarni film prate sedmodnevno putovanje u Ukrajinu na koji su članovi MKSP krenuli 18. lipnja 2018. iz Zagreba te ga nastavili kroz Mađarsku, Poljsku i Češku. Prethodno su svoj osobni doprinos misiji putovanja članovi MKSP iskazali na vrlo dojmljiv način: svaki je iz svoga kraja donio grudu zemlje na oltar Domovine na Medvedgradu, gdje ju je, u kapelici sv. Filipa i Jakova 26. svibnja blagoslovio fra Tomislav Glavnik.

Blagoslovljena zemlja razasuta je po grobištima stradalih Hrvata u Ukrajini, njih gotovo 70 000, koji se nikad nisu vratili u svoj rodni kraj, kako bi majka Domovina, makar simbolički, ponovno zagrlila svoje sinove. Na svom putovanju članovi MKSP posjetili su, odali počast i obilježili brojna mjesta stradanja hrvatskih vojnika iz I. svjetskog rata. No posebnu pozornost iskazali su na Užočkom prijevoju, mjestu gdje su ratovali hrvatski ratnici u uvjetima vrlo sličnim onima u kojima su ratovali i hrvatski specijalci na Velebitu, a ujedno i jednom od najvećih stratišta Hrvata u Prvom svjetskom ratu, donedavno neobilježenom. Članovi MKSP ispravljajući stoljetnu nepravdu dali su izraditi spomen ploču od bračkoga kamena s posvetom ratnika ratniku na hrvatskom i ukrajinskom jeziku. Uz potporu lokalnih ukrajinskih vlasti ta je spomen ploča sada trajni podsjetnik i spomenik hrvatskome ratniku u Ukrajini.

Video sa otvorenja izložbe fotografija i dokumentarni film "HRVATSKI RATNICI - UKRAJINA 2018." možete pogledati u našoj video galeriji.

Znakovi udruga SJP

Zoran Maras
predsjednik Udruge
Josip Klemm
počasni predsjednik Udruge
gen. Mladen Markač
počasni predsjednik Udruge
Željko Sačić
počasni predsjednik Udruge
Svemir Vrsaljko
počasni predsjednik Udruge