Napad na ovu policijsku postaju bio je nagovještaj kako put do samostalnosti neće biti lagan - rekla je Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja.

- Napad na policijsku postaju Pakrac bio je prvi otvoreni napad na Republiku Hrvatsku pa se opravdano smatra kako je to bio i početak Domovinskog rata. To je također bio nagovještaj kako put do samostalne Hrvatske neće biti lagan - istakla je ovo Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja na svečanosti u Pakracu kojom je obilježena 21.obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Skupu su prisustvovali predstavnici posebnih jedinica policije Rakitje, Kumrovec, Pionirski grad i Omege, pripadnici antiterorističkih jedinica Lučko i Sljeme te pakrački policajci, odnosno, svi oni koji su prije dvadeset i jedne godine oslobodili pakračku policijsku postaju koju su nakratko preuzeli srpski pobunjenici. Pripadnicima policijskih postrojbi i drugima okupljenim na svečanosti u Pakracu obratili su se i brigadir Zdravko Andabak, general Marko Lukić, te gradonačelnici Lipika i Pakraca Antun Haramija i Davor Huška.

- Posebno ovom prilikom pozdravljam našeg počasnog građanina generala Mladena Markača, kao i generala Antu Gotovinu koji još sjede u Haškom zatvoru. Pozdravljam i branitelje kojima se sudi na hrvatskim sudovima i pitam se zbog čega se istom revnošću ne sudi onima koji su napali pakračku policijsku postaju, osnovali nedaleko odavde logor Bučje i izravno bili odgovorni za smrt 126 branitelja stradalih na ovom području tijekom rata - rekao je gradonačelnik Huška.

Na svečanosti u Pakracu pročitano je i pismo Predsjednika Ive Josipovića u kojemu se, među ostalim kaže, kako se nada da će taj skup “pomoći u afirmaciji povijesnih činjenica”.

Na prostoru ispred pakračke policijske postaje postavljena je spomen ploča s nazivom svih postrojbi koje su prvih dana ožujka 1991. godine sudjelovale u oslobađanju postaje, a simbolično ju je otkrio sin poginulog hrvatskog branitelja policajac Krunoslav Želimorski.

- Ponosan sam što je moj otac bio policajac i branitelj i što sam ja sada policajac kao i on - rekao je Želimorski.

Znakovi udruga SJP

Zoran Maras
predsjednik Udruge
Josip Klemm
počasni predsjednik Udruge
gen. Mladen Markač
počasni predsjednik Udruge
Željko Sačić
počasni predsjednik Udruge
Svemir Vrsaljko
počasni predsjednik Udruge