Napad na ovu policijsku postaju bio je nagovještaj kako put do samostalnosti neće biti lagan - rekla je Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja.

- Napad na policijsku postaju Pakrac bio je prvi otvoreni napad na Republiku Hrvatsku pa se opravdano smatra kako je to bio i početak Domovinskog rata. To je također bio nagovještaj kako put do samostalne Hrvatske neće biti lagan - istakla je ovo Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja na svečanosti u Pakracu kojom je obilježena 21.obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Skupu su prisustvovali predstavnici posebnih jedinica policije Rakitje, Kumrovec, Pionirski grad i Omege, pripadnici antiterorističkih jedinica Lučko i Sljeme te pakrački policajci, odnosno, svi oni koji su prije dvadeset i jedne godine oslobodili pakračku policijsku postaju koju su nakratko preuzeli srpski pobunjenici. Pripadnicima policijskih postrojbi i drugima okupljenim na svečanosti u Pakracu obratili su se i brigadir Zdravko Andabak, general Marko Lukić, te gradonačelnici Lipika i Pakraca Antun Haramija i Davor Huška.

- Posebno ovom prilikom pozdravljam našeg počasnog građanina generala Mladena Markača, kao i generala Antu Gotovinu koji još sjede u Haškom zatvoru. Pozdravljam i branitelje kojima se sudi na hrvatskim sudovima i pitam se zbog čega se istom revnošću ne sudi onima koji su napali pakračku policijsku postaju, osnovali nedaleko odavde logor Bučje i izravno bili odgovorni za smrt 126 branitelja stradalih na ovom području tijekom rata - rekao je gradonačelnik Huška.

Na svečanosti u Pakracu pročitano je i pismo Predsjednika Ive Josipovića u kojemu se, među ostalim kaže, kako se nada da će taj skup “pomoći u afirmaciji povijesnih činjenica”.

Na prostoru ispred pakračke policijske postaje postavljena je spomen ploča s nazivom svih postrojbi koje su prvih dana ožujka 1991. godine sudjelovale u oslobađanju postaje, a simbolično ju je otkrio sin poginulog hrvatskog branitelja policajac Krunoslav Želimorski.

- Ponosan sam što je moj otac bio policajac i branitelj i što sam ja sada policajac kao i on - rekao je Želimorski.

Znakovi udruga SJP

Josip Klemm
predsjednik Udruge
gen. Mladen Markač
počasni predsjednik Udruge
Željko Sačić
počasni predsjednik Udruge
Svemir Vrsaljko
počasni predsjednik Udruge