U povodu obilježavanja 19. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., na Gradskom groblju u Zadru u subotu ujutro položeni su vijenci i upaljene svijeće pod Središnjim križem za sve poginule hrvatske branitelje.

Vijence su položili ministar obrane Ante Kotromanović u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića,  ministar hrvatskih branitelja Fred Matić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, izaslanstvo Hrvatskog sabora na čijem je čelu bila Ingrid Antičević Marinović, izaslanstva Zadarske županije, grada Zadra, braniteljskih udruga, te obitelji i prijatelji sudionika akcije. Polaganje vijenaca održano je i na spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade “Imotski sokolovi” u Ulici Ante Starčevića, gdje su nazočili i  roditelji poginulih branitelja - pripadnika Sokolova. Trodnevni program obilježavanja obljetnice akcije obuhvatio je niz kulturnih i sportskih događanja u gradu Zadru i njegovoj okolici.

Vojno redarstvena operacija Maslenica provedena je pod kodnim nazivom “Gusar”, a započela je 22. siječnja 1993. u ranojutarnjim satima. Trodnevna napadna operacija po prvi je put izvedena uz zajedničko sudjelovanje snaga HV-a, HRM-a i HRZ-a, postrojbe su uvedene iz pokreta u napad, a pobjedama izvojevanima tijekom ove akcije stvoreni su uvjeti za daljnje oslobađanje okupiranog teritorija. Uspješno izvedena operacija rezultirala je oslobađanjem Rovanjske, Maslenice, Novskog ždrila, Islama Latinskog, Islama Grčkog, Kašića, Crnog, Murvice, Smokovića, zračne luke Zemunik, preuzimanjem nadzora nad strateški važnim područjima s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac i Gračac, a nakon pobjedničkih aktivnosti oko Maslenice uslijedilo je oslobađanje brane Peruča.

Obilježavanje 19. obljetnice Akcije Maslenica nastavljeno je u nedjelju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću. Treća gardijska brigada “Kune” došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih postrojbi. U samo jednoj noći, s 1. na 2. veljače 1993. u području sela Kašića i okolice poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre. Od tog broja 17 hrvatskih vojnika stradalo je u zasjedi kad su išli na smjenu svojim suborcima na položajima oko crkve u Kašiću.

Stoga su jučer, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine vijence najprije položili roditelji poginulih pripadnika 3. GBR. Vijenac predsjednika Republike Ive Josipovića položio je njegov izaslanik brigadni general Mladen Fuzul, zatim izaslanstvo ministra hrvatskih branitelja i izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnici PU zadarske. Počast poginulim hrvatskom junacima redom su odali predstavnici Zadarske, Slavonsko-brodske i Splitsko-dalmatinske županije. To su učinili i predstavnici Zadra, Benkovca, Splita, Ureda državne uprave u Zadru, te mnogobrojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno se svake godine polažu vijenci i pale svijeća kod spomen-obilježja 4. gardijske brigade kod Zelenog hrasta. “Četvrta” je bila nositelj napadnog djelovanja u Akciji Maslenica, a sjećanje na taj dan kad je Hrvatska vojska pokazala neprijatelju što ga kasnije čeka u Bljesku i Oluji, obnovio je zapovjednik protuoklopne satnije Ivan Munitić.

U 12 sati je u crkvi sv. Frane u Podpragu na obroncima Velebita, podno Tulovih greda, održano misno slavlje za domovinu u zajedništvu s gvardijanom samostana sv. Frane u Zadru fra Dragom Ljevarom, kojeg je predvodio vojni kapelana iz Delnica p. Mirko Vukoja, dušobrižnik Policijske kapelanije sv. Vida PU primorsko-goranske.

Sjećanju na teške i velike dane ljubavi prema slobodi i nacionalnom dostojanstvu odazvali su se brojni vjernici, a u nepreglednom mnoštvu vjerničkog puka na događaju su uz povijesnu Alansku cestu, između ostalih, nazočili izaslanik predsjednika države, roditelji i rodbina poginulih branitelja, brojni predstavnici i članovi Hrvatske vojske i policije, branitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Zadarske županije, uz nazočnost brojnih mještana zadarskoga kraja.

Svečanom ugođaju pridonijeli su KUD-ovi Vila Velebita iz Jasenica, Luzarica iz Pridrage i Podgorac iz Starigrada.

Znakovi udruga SJP

Zoran Maras
predsjednik Udruge
Josip Klemm
počasni predsjednik Udruge
gen. Mladen Markač
počasni predsjednik Udruge
Željko Sačić
počasni predsjednik Udruge
Svemir Vrsaljko
počasni predsjednik Udruge