Knin je prigodom 16.obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, danas ugostio gotovo cijeli državni vrh na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor te predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, potpredsjednicima Vlade i Sabora, saborskim zastupnicima, čelnicima političkih stranaka i crkvenim velikodostojnicima.

Na Kninskoj tvrđavi, uz tradicionalnu zvonjavu crkvenih zvona kojom se obilježava ulazak hrvatske vojske u Knin 5.kolovoza 1995.g., točno u 9 sati i 43 minute, svečano je podignuta hrvatska trobojnica. Podizanje zastave uveličano je preletom dvaju zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, MIG 21. U podizanju zastave sudjelovali su i pripadnici udruga specijalaca iz Domovinskog rata „RIS“ Kutina - Željko Milković i „OSA“ Sisak - Predrag Mileusnić sudionici same akcije „OLUJA“.

Središnja proslava 16.godišnjice Oluje,akcije koja se slavi i kao Dan domovinske zahvalnosti i Dan pobjede i hrvatskih branitelja, nastavljena je na stadionu HNK “Dinara” postrojavanjem 16 ešalona, s oko 1200 pripadnika oružanih snaga RH, udruga branitelja , MUP-a a udruga specijalne policije pod vodstvom predsjednika udruge g. Josipom Klemom sudjelovala je sa preko 500 članova temeljnih udruga diljem Hrvatske.

- Ponosno vas pozdravljam i čestitam vam Dan domovinske zahvalnosti, dan pobjede i hrvatskih branitelja. Posebne pozdrave upućujem, dakako ,svim hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim generalima, a osobito hrvatskim generalima Anti Gotovni i Mladenu Markaču. Bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili i obavili dužnost prema Domovini, mi danas ne bi bili ovdje - kazala je predsjendica Vlade Jadranka Kosor obraćajući se svečanom skupu i izazvala oduševljeni pljesak i odobravanje sudionika svečanosti i brojnih okupljenih građana.

Time je Kosorova demantirala “glasna šaputanja” koja su ovih dana kružila Kninom o tome kako se ime zapovjednika vojno-redarstvene akcije Oluja, pred haaškim sudom nepravomoćno osuđenog generala Ante Gotovine ne smije spominjati, pa je izostavljen i iz svih sažetaka koji su podijeljeni medijima.

Govoreći o Oluji premijerka je podsjetila na trenutak prije 16 godina kada se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava te rekla:
- To je taj slavni trenutak kad prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman diže ruke u zrak, a hrvatska zastava se diže u nebo. Teško da je u hrvatskoj povijesti bilo snažnijeg trenutka - reći će Jadranka Kosor.

Predsjednik države Ivo Josipović, u svom je obraćanju podvukao je da je Oluja bila legitimna i pravedna akcija obrane domovine. No,kazao je, Oluju ne slavimo da bi slavili rat, nego da bi slavili mir i slobodu koju je donijela.
- Oluja je vojnički izvrsno izvedena i u svojoj suštini blistava vojna akcija i ne smije biti dovedena u pitanje zbog zločina koje su činili neodgovorni pojedinci prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti. Zločin je zločin i treba ga kazniti bez obzira tko je zločinac, a tko žrtva. S tugom i pijeteteom sjećamo se svake nevine žrtve - kazao je Josipović.

Predsjednik hrvatskog Sabora Luka Bebić sjetio se i povijesnih zasluga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i ratnog ministra obrane Gojka Šuška te svim hrvatskim građanima poručio iz Knina da nikad ne smiju zaboravljati pobjede na kojima se gradi budućnost Hrvatske.
- Zato budimo ponosni, i kad budemo išli prema Udbini gdje će biti mjesto poklona svima koji su pali a ne zna im se grob, kao i kad prolazimo pored spomenika Oluji u Kninu - rekao je.

Svetu misu za sve poginule u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Nakon svečanosti u Kninu udruga specijalne policije RH organizirala je obilazak mjesta pogibije i spomen obilježja poginulih specijalaca na Velebitu . Polaganjem vjenaca odnosno odavanjem počasti poginulim pripadnicima specijale policije na Velebitu na predjelu EGELJAC, uz prometnicu Sv. Rok - Obrovac koja vodi preko Malog Alana.

Odmah zatim polaganja svi su se uputili na misu koja je održana za sve poginule policajce specijalce i poginule hrvatske branitelje u crkvi u svetom Roku.

Nakon mise uz druženje i međusobni razgovor preko 500 aktivnih članova temeljnih udruga specijalne policije R.H. vratilo se je sjećanje u provedbi i uspjehu nas prvih u akciji „OLUJA“ u kojoj su svi bili sudionici.
Svim članovima koji su obilježili proslavu akcije „OLUJA“ U Kninu podjeljena je knjiga g. Markana Ivezića „LJEPA NAŠA HRVATSKA“ , Hvala mu!
Organiziran je prigodan program i druženje uz jelo za sve sudionike i članove udruge specijalne policije u sv. Roku.

Dio prenosimo „Slobodna Dalmacija“!

Znakovi udruga SJP

Zoran Maras
predsjednik Udruge
Josip Klemm
počasni predsjednik Udruge
gen. Mladen Markač
počasni predsjednik Udruge
Željko Sačić
počasni predsjednik Udruge
Svemir Vrsaljko
počasni predsjednik Udruge