Knin je prigodom 16.obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, danas ugostio gotovo cijeli državni vrh na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor te predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, potpredsjednicima Vlade i Sabora, saborskim zastupnicima, čelnicima političkih stranaka i crkvenim velikodostojnicima.

Na Kninskoj tvrđavi, uz tradicionalnu zvonjavu crkvenih zvona kojom se obilježava ulazak hrvatske vojske u Knin 5.kolovoza 1995.g., točno u 9 sati i 43 minute, svečano je podignuta hrvatska trobojnica. Podizanje zastave uveličano je preletom dvaju zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, MIG 21. U podizanju zastave sudjelovali su i pripadnici udruga specijalaca iz Domovinskog rata „RIS“ Kutina - Željko Milković i „OSA“ Sisak - Predrag Mileusnić sudionici same akcije „OLUJA“.

Središnja proslava 16.godišnjice Oluje,akcije koja se slavi i kao Dan domovinske zahvalnosti i Dan pobjede i hrvatskih branitelja, nastavljena je na stadionu HNK “Dinara” postrojavanjem 16 ešalona, s oko 1200 pripadnika oružanih snaga RH, udruga branitelja , MUP-a a udruga specijalne policije pod vodstvom predsjednika udruge g. Josipom Klemom sudjelovala je sa preko 500 članova temeljnih udruga diljem Hrvatske.

- Ponosno vas pozdravljam i čestitam vam Dan domovinske zahvalnosti, dan pobjede i hrvatskih branitelja. Posebne pozdrave upućujem, dakako ,svim hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim generalima, a osobito hrvatskim generalima Anti Gotovni i Mladenu Markaču. Bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili i obavili dužnost prema Domovini, mi danas ne bi bili ovdje - kazala je predsjendica Vlade Jadranka Kosor obraćajući se svečanom skupu i izazvala oduševljeni pljesak i odobravanje sudionika svečanosti i brojnih okupljenih građana.

Time je Kosorova demantirala “glasna šaputanja” koja su ovih dana kružila Kninom o tome kako se ime zapovjednika vojno-redarstvene akcije Oluja, pred haaškim sudom nepravomoćno osuđenog generala Ante Gotovine ne smije spominjati, pa je izostavljen i iz svih sažetaka koji su podijeljeni medijima.

Govoreći o Oluji premijerka je podsjetila na trenutak prije 16 godina kada se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava te rekla:
- To je taj slavni trenutak kad prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman diže ruke u zrak, a hrvatska zastava se diže u nebo. Teško da je u hrvatskoj povijesti bilo snažnijeg trenutka - reći će Jadranka Kosor.

Predsjednik države Ivo Josipović, u svom je obraćanju podvukao je da je Oluja bila legitimna i pravedna akcija obrane domovine. No,kazao je, Oluju ne slavimo da bi slavili rat, nego da bi slavili mir i slobodu koju je donijela.
- Oluja je vojnički izvrsno izvedena i u svojoj suštini blistava vojna akcija i ne smije biti dovedena u pitanje zbog zločina koje su činili neodgovorni pojedinci prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti. Zločin je zločin i treba ga kazniti bez obzira tko je zločinac, a tko žrtva. S tugom i pijeteteom sjećamo se svake nevine žrtve - kazao je Josipović.

Predsjednik hrvatskog Sabora Luka Bebić sjetio se i povijesnih zasluga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i ratnog ministra obrane Gojka Šuška te svim hrvatskim građanima poručio iz Knina da nikad ne smiju zaboravljati pobjede na kojima se gradi budućnost Hrvatske.
- Zato budimo ponosni, i kad budemo išli prema Udbini gdje će biti mjesto poklona svima koji su pali a ne zna im se grob, kao i kad prolazimo pored spomenika Oluji u Kninu - rekao je.

Svetu misu za sve poginule u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Nakon svečanosti u Kninu udruga specijalne policije RH organizirala je obilazak mjesta pogibije i spomen obilježja poginulih specijalaca na Velebitu . Polaganjem vjenaca odnosno odavanjem počasti poginulim pripadnicima specijale policije na Velebitu na predjelu EGELJAC, uz prometnicu Sv. Rok - Obrovac koja vodi preko Malog Alana.

Odmah zatim polaganja svi su se uputili na misu koja je održana za sve poginule policajce specijalce i poginule hrvatske branitelje u crkvi u svetom Roku.

Nakon mise uz druženje i međusobni razgovor preko 500 aktivnih članova temeljnih udruga specijalne policije R.H. vratilo se je sjećanje u provedbi i uspjehu nas prvih u akciji „OLUJA“ u kojoj su svi bili sudionici.
Svim članovima koji su obilježili proslavu akcije „OLUJA“ U Kninu podjeljena je knjiga g. Markana Ivezića „LJEPA NAŠA HRVATSKA“ , Hvala mu!
Organiziran je prigodan program i druženje uz jelo za sve sudionike i članove udruge specijalne policije u sv. Roku.

Dio prenosimo „Slobodna Dalmacija“!

Znakovi udruga SJP

Josip Klemm
predsjednik Udruge
gen. Mladen Markač
počasni predsjednik Udruge
Željko Sačić
počasni predsjednik Udruge
Svemir Vrsaljko
počasni predsjednik Udruge